Musik och teateruppgift del I


Musik och teateruppgift del I
Vi har i uppgift att till på måndag plugga på om 20 historiska musik/teater/musikteaterhändelser som vi fått på en lista. Vi ska sedan placera in alla punkterna i en egen tidsaxel som vi ska redovisa för resten av klassen. Jag tänkte skriva lite om varje grej här dels för att jag själv ska lära mig, men även för att upplysa lite. Det här ska egentligen tillhöra allmänbildningen och många av punkterna vi fått har jag hört om förut, medan jag inte hade en aning om andra. Jag kör i bokstavsordning.

Mr Bojangles
Jerry Jeff Walker skrev 1963 den populära låten Mr Bojangles (text). Låten är en amerikansk klassiker och har framförts av ett flertal artister, som Sammy Davis Jr., Robbie Williams, Bob Dylan och Nitty Gritty Dirt Band som lyckades få in låten på Billboardlistans 9:e plats 1971. Man skulle lätt kunna tro att låten handlar om den kände scen- och filmdansaren Bill "Bojangles" Robinson, men så är inte fallet. Jerry Jeff Walker skrev låten efter att ha hamnat i en cell med en annan man som lättade upp stämningen genom att dansa och steppa. Man förmodar att det var en vit man då fängelsena var segregerade på den tiden. Bojangles var polisens kodnamn för den dansande mannen som inte var alltför obekant med att sitta bakom galler.

Mr Bojangles - Nitty Gritty Dirt Band (Går typ inte att hitta någon bra originalversion på nätet.)

Carmen
Carmen är en fransk opera baserad på en kortroman av Prosper Mérimée. Texten skrevs om av Henri Meilhac och Ludovic Halévy och musiken komponerades av Georges Bizet. Den sattes upp första gången 3 mars 1875 i Paris och spelades i Sverige första gången 1878 på Operan i Stockholm.
Storyn utspelar sig i staden Sevilla i Spanien på 1830-talet och handlar om den temperamentsfulla sigenarflickan Carmen. Hon lyckas charma den serganten Don José. Carmen träffar så småningom tjurfäktaren Escamillo och don José blir såpass svartsjuk att han mördar Carmen i slutet.
Exempel på hur klipp från en uppsättning kan se ut.

Cats
Cats är en musikal baserad på texter ur "De knepiga katternas bok"/"Old Possum's Book of Practical Cats" skriven av T.S. Eliot och är komponerad av Andrew Lloyb Webber. Den hade urpremiär 11 maj 1981 på New London Theatre i London och blev en omedelbar succé. I London spelades musikalen 8 gånger i veckan i över 20 år. 1982 sattes den upp på Broadway och spelades där i 18 år. Musikalen har spelats i över 250 städer och har översatts till 20 språk.
Handlingen är ingen rak dramaturgi, utan börjar med olika episoder där de olika karaktärerna presenteras, men det framgår att det hela utspelar sig under en speciell natt då en av katterna ska väljas ut till att få ett upphöjt liv.
Memory framförd av Elaine Paige.

Nu måste jag sova. Mer musikteaterhighlights får det bli i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar