Musikteateruppgift del IV


Musikteateruppgift del IV

Knäppupp
Ett flertal revyer av Povel Ramel och boladet AB Knäppupp som ägdes av Povel och Felix Alvo. Mellan 1952-1968 gjordes 13 olika revyer och 6 filmer
Povel Ramel arbetade på radiotjänst underhållningsavdelning och gjorde komiska och nyskapande radioprogram där Brita Borg och Martin Ljung medverkade. Underhållningsproducenten Felix Alvo kom med förslag om ett samarbete som resulterade i revyn Akta Huvet som hade premiär på Cirkus i Göteborg 1952. Povel var inte alltför i begreppet revy och kallade produktionen för en Knäppup i stället. Alvo och Povel bytte scen till Ideonteatern i Stockholm och hade nya produktioner varje år som spelades på Ideon på hösten och runt i Sverige i tält under somrarna fram till 1968 då Ideon skulle rivas för att lämna plats till Kulturhuset.
Genom åren kom ett flertal knäppuppprofiler som Lissi Alandh, Hans Alfredson, Felix Alvo, Birgitta Andersson, Rolf Bengtsson, Gunwer Bergkvist, Brita Borg, Tage Danielsson, Lars Ekborg, Flickery Flies, Yngve Gamlin, Stig Grybe, Cilla Ingvar, Karl Gerhard, Lill Lindfors, Martin Ljung, Sune Mangs, Wenche Myhre, Anna Sundqvist, Beppe Wolgers och Monica Zetterlund.
AB Knäppupp var som en definition av Svensk humor och bra musikalisk underhållning. Bolaget var stort i svenskt nöjesliv och producerade teater och grammofonskivor med alla möjliga artister. På Ideon spelades även Karl Gerhard-revyer, operett med Nils Poppe, amerikanska musikaler och gästspel av Danmarks revykung Stig Lommer.
1992 gjordes en hyllning av Knäppupp som hette Knäpp igen med bl a Claes Eriksson, Johan Ulveson, Tomas von Brömsen, Ulla Skoog och Magnus Uggla. Man hade även gästspel från den gamla ensemblen med Brita Borg och Martin Ljung. Jag såg den själv och minns så väl Magnus Uggla och Ulrika Skoogs version av Jag diggar dig. Har inte lyckats hitta just den någonstans på nätet, men här har vi en version med Povel själv och Wenche Myhre.

Les Miserables
Musikal baserad på Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn som gavs ut 1862 och uppfördes som musikal i Paris 1980 av Claude-Michelle Schönberg och Alain Dublil. 1982 började Cameron Mackintosh skriva på en engelsk version med sångtexter skrivna av Herbert Kretzmer. Trevor Nunn och John Caird tog sig an denna version som hade premiär i London 1985 och 21 år senare gick den förbi Cats som den längst spelade musikalen någonsin med över 9.000 föreställningar.
Handlingen utspelas 1800-talets Frankrike och tar upp mycket av Paris historia under denna tid. Vi får möta den fattiga skogsarbetaren Jean Valjean dömts till 5 års fängelse efter att ha stulit bröd för att få sin familj att överleva. Han försöker rymma flertal gånger vilket gör att hans straff istället blir 19 år istället för 5. När Jean så småningom kommer ut är han väldigt bitter och hård av förnedringen han tvingats vara med om, men han lyckas trots detta bli en god människa. Han jobbar sig så småningom uppåt och lyckas bli industriman och borgmästare. Javert, som var fångvaktare under Jeans tid i fängelset har jobbat sig uppåt till polis och håller fanatiskt fast vid sin teori att om man en gång varit brottsling så kommer man alltid förbli brottsling och kommer aldrig sona sitt straff. Han ser det som sin skyldighet att få in Jean i fängelse igen. Jean tvingas så småningom fly till Paris.

Galenskaparna
Galenskaparna som bestod av Claes Eriksson, Anders Eriksson och Kerstin Granlund bildades 1978. Ett år senare bildas barbershopkvartetten Aftershave med Jan Rippe, Knut Agnered, Per Fritzell och Peter Rangmar.

1982 har Galenskaparna och Aftershave sin första gemensamma premiär med Skruven är lös. Sedan dess har de gjort 28 scenshower, 5 TV-serier, 8 filmer och har släppt 30 album.

Claes Eriksson är drivkraften i den gemensamma ensemblen och skriver det mesta vad gäller sånger och manus och regisserar filmerna.
Så tar vi en av favoritlåtarna i en av favoritfilmerna.

Rent
Musikal baserad på Giacomo Puccimis opera La Boheme som spelades första gången i Paris 1896. Jonathan Larson skrev om operan till musikal, men hann aldrig se sitt verk då han dog dagen innan premiären 1996 35 år gammal. Den släpptes även på film år 2005.

Det utspelar sig i slutet av 80-talet och i början på 90-talet och handlar om ett gäng socialt utstötta ungdomar som bor i ett rivningshus i New York. Huvudrollskaraktärerna Mark och Roger kämpar mot sina motgångar i livet och för sina karriärdrömmar. Mark vill bli filmskapare och Roger vill bli musiker. Över jul och nyår kommer deras gamla rumskompis Tom på besök och blir förälskad i Angel som är dragqueen. Roger är tillsammans med strippan Mimi och Mark har nyligen gjort slut med Maureen som numera är lesbisk och tillsammans med en överklassjurist. Benjamin är också en före detta rumskamrat, men äger nu området där vännerna bor efter att han gift sig och hamnat i överklassen. Många av karaktärerna är HIV-smittade och kämpar för sin rätt mot döden.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera