Fröken Märkvärdig och karriären - Filmen


Fröken Märkvärdig och karriären - Filmen
Igår kilade jag iväg med teatergruppen till biografen Zita för att titta på filmen som gjorts av boken som vår föreställning är baserad på.
Fröken märkvärdig och karriären är en serieroman av Joanna Rubin Dranger som nu med hjälp av animation director David Rylander och en helt gäng stora skådespelare har fått liv på bioduken. Berättelsen har en hög igenkänningsfaktor och handlar om hur det är att komma ut på arbetsmarknaden, hur karriärval styr våra liv och hur valen och kraven för att bli något här i världen kan vara väldigt ångestfyllda. Trots detta hörs många skratt i publiken och Joanna Rubin Dranger har verkligen ett eget fantastiskt sätt att göra hela historien komisk.
Jag älskar den här historien och tycker verkligen att alla borde läsa boken, se vår föreställning och om man inte har tillgång till detta bör man se filmen. När man själv har bearbetat och jobbat med materialet så nära så får man ett visst förhållande till det och det var svårt för mig som dessutom är såpass nära Fröken Märkvärdigs situation att inte ha en egen och mycket starkare bild av berättelsen än vad skådespelarna verkat ha. Texten lästes upp lamt och ofta uttryckslöst, kanske för att man inte ville få det hemska att verka så hemskt. Jag tycker verkligen att man missade något där då kontrasterna mellan när Fröken Märkvärdig har sina toppar och verkligen mår skit försvann. Det är en del av det som jag tycker är väldigt roligt i berättelsen och som har varit distanserande på ett sätt, men ändå så igenkänt i ens egna extrema vändningar mellan världens gladaste och världens olyckligaste.
Fröken Märkvärdig och karriären får en stark trea av mig. Tycker ändå att det kan vara värt 40 spänn för att se filmen. Men glöm inte att läsa boken först!

1 kommentar: